Latest Posts

English Questions for IBPS CWE PO, Clerk, RRB and Specialist Officers Exams - Set 11

Directions: Which of the phrases (a), (b), (c) and (d) given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the sentence grammatically correct. If the sentence is correct, as it is, mark (e) as the answer.

1. Though we have kept in mind to try and maintain most facilities, we would like to request you to kindly bear with us any inconvenience that may caused.
(a) must keep in mind to try  and maintain
(b) have kept in mind trying and maintain
(c) would keep in mind trying and maintain
(d) Should have kept in mind to try and to maintain
(e) No correction required

2. The tea estate administration is in such mess there is no leader to set the things right.
(a) in such a mess here
(b) in a such mess that here
(c) in such a mess that there
(d) with such a mess that there
(e) No correction required

3. We met him immediately after the session in which he had been given a nice speech.
(a) would be giving
(b) has been given
(c) will have given
(d) had given
(e) No correction required

4. The moment the manager came to know of the fraudulent action of his assistant, he order immediately dismissed him.
(a) immediately ordered  his dismissed
(b) ordered his immediate dismissal
(c) immediately order dismissal  him
(d) ordered for immediately dismissal him
(e) No correction required

5. The drama had many scenes which were so humorous that it was hardly possible to keep a straight face.
(a) hardly possible for keeping
(b) hardly impossible keeping
(c) hardly impossible  to keep
(d) hardly possible keeping
(e) No correction required

6. He confidently asked the crowd if they thought he was right and the crowd shouted that they did.
(a) that he did
(b) that they had
(c) that he is
(d) that he didn’t
(e) No correction required

7. Acquisition of certain specific skills can be facilitated from general awareness, education and exposure to novel situations.
(a) can be facilitated by
(b) may facilitate through
(c) can be felicitated with
(d) may be felicitated with
(e) No correction required

8.The man who has committed such  a serious crime must get the mostly severe punishment.
(a) be getting the mostly severely
(b) get the most severe
(c) have got  the most severely
(d) have been getting the severe most
(e) No correction required

9. The research study is an eye-opener and attempts to acquaint us with the problems of the poor nations.
(a) attempted to acquaint
(b) attempts at acquainting
(c) attempts to acquaint
(d) attempting to acquaint
(e) No correction required

10. If I would have realized the nature of the job earlier, I would not have accepted it.
(a) If I have had
(b) I case I would have
(c) had I been
(d) had I
(e) No correction required

ANSWERS:
1.(e)
2.(c)
3.(d)
4.(b)
5.(e)   
6.(e)
7.(a)
8.(b) 
9.(e)
10.(d)
read more...

RBI Assistant Exam Pattern 2014, Syllabus and Study Material

RBI Assistant Exam Pattern 2014, Syllabus and Study Material: The Reserve Bank of India (RBI) is has recently announced recruitment for the posts of Assistants. This is a very good opportunity as RBI Assistant Post carries attractive salary and perks. The recruitment will be done through a written exam. The selection process of RBI Assistant 2014 will be a written exam followed by interview. The written exam will be through online mode and is tentatively scheduled to be held in the fourth week of September 2014.
The Online Examination will be for 200 marks and will consist of 5 sections. The exam is tentatively scheduled to be held in the fourth week of September 2014
Name of Test – Number of questions - Maximum Marks
Test of Reasoning - 40 questions - 40 marks
Test of English Language - 40 questions - 40 marks
Test of Numerical Ability - 40 questions - 40 marks
Test of General Awareness - 40 questions - 40 marks
Test of Computer Knowledge - 40 questions - 40 marks
All the tests except the test of English Language will be available bilingually - English and Hindi.
The candidate has to qualify in each part of the objective test separately. There will be negative marks for wrong answers in the objective tests. 1/4th marks will be deducted for each wrong answer. Candidates will have to pass in each of the objective tests.
Roll Number of the candidates successful in online examination will be available on RBI's website.

Candidates will be called for interview. Final selection will be on the basis of candidate's performance in the written examination and interview taken together in order of merit.
read more...

Question Paper of Bank Clerk : Reasoning : Test 9


Question Paper of Bank Clerk: (Online Tests, bank paper, question papers, sbi ban exam papers, bank exams questions) we have been regularly providing you question papers based on previous Bank PO and Bank Clerk Exams. In this practice set important questions are given on reasoning of Bank Clerk. Go through this Reasoning question paper of Bank Clerk to improve your preparation.

1. If an amount of Rs. 198011 is distributed equally amongst 47 persons. How much amount would each person get?
            a) 4123
b) 4231
            c) 4213                                                          
d) 4132
            e) None of these

2. In an annual examination Harish scores a total of 421 marks out 675. What is his approximate % in the annual examination?
            a) 56
b) 72
            c) 92
            d) 88
            e) 62
                       
3. Mr. Anuraag Awasthi deposits an amount of Rs.56500 to obtain a simple interest @12% p.a. for 3 years. What total amount will Mr. Anuraag get at the end of 3 years?
            a) 75680
            b) 77540
            c) 76840
            d) 73420
            e) None of these
                       
4. A canteen requires 798 bananas for a week. Totally how many bananas will it require for the months of January, February and March 2008?         
            a) 10480
            b) 10277
            c)  10586
            d) 10374
            e) None of these

5. There are 1225 employees in an organization, out of which 40% got transferred to different places. How many such employees got transferred?
            a) 540
            b) 490
            c) 630
            d) 710
            e) None of these

6. The average of 5 consecutive odd number A, B, C, D and E is 45. What is the product of B and D?
            a) 2107
b) 2205
            c) 1935          
d) 2021
            e) None of these
            

7. The cost of 2 rings and 4 bangles is Rs.46854. What is the cost of 5 rings and 10 bangles?
            a) 115345
            b) 117135
            c) 116675
            d) Can not be determined
            e) None of these
  
  8. Find the average of the following set of scores.
          566, 455, 231, 678, 989, 342, 715
            a) 590
            b) 555
            c) 568
d) 513
            e) None of these
           
9. The total number of students in a school is 1224. If the no. of girls in the school is 600, then what is the respective ratio of the total number of boys to the total number of girls in the school?
            a) 26:25
            b) 21:17
            c) 18:13
            d) 5:4
            e) None of these
           
10. In an examination it is required to get 270 of the aggregate marks to pass. A student gets 216 marks and is declared failed by 8% marks. What are the maximum aggregate marks a student can get?
            a) 825
            b) 675
            c) 750
d) Can not be determined
            e) None of these

Answers:

1. (c), 2. (e),  3.  (c), 4.  (d), 5.  (b), 6.  (d), 7.  (b). 8.  (c). 9.  (a), 10. (b).

read more...

Bank PO English: SBI PO English : Bank PO English Previous Papers : Set 10

English is a very important section of Bank PO exam. SBI PO is going to be conducted shortly and we will suggest you to go through the various previous years papers given in this site on various sections of Bank PO Exam. Go through fill in the blanks set taken from one of the SBI PO English Papers of the previous years: 

Directions (1-10): In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. These numbers again printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blanks appropriately in the context of the whole passage. Find out the appropriate word.

It is commonly expected that as science advances, superstitions should. 1 Certainly, science brings a new 2 spirit of inquiry into a society where none existed and provides means of 3 the so-called miracles. Thus claims of ash out of nothing, idols drinking milk or petrol created from herbs and water can be 4 to rigorous test and the findings 5 with the known laws of science. 6 the greatest stumbling-block in the process is the 7 human desire to find or 8 something extraordinary that 9 one above the humdrum of daily living which is why people are 10 to accept routine scientific explanations of unexpected events.


1.   a) abandon 
      b) recede  
      c) depreciate
      d) revive 
      e) dissolve

2.   a) critical 
      b) burning  
      c) powerful
      d) volcanic  
      e) inflammatory

3.   a) directing
      b) disturbing
      c) diffusing
      d) debunking
      e) diluting

4.   a) visualized
      b) attached
      c) subjected
      d) explained
      e) observed

5.   a) exhibited
      b) projected
      c) criticized
      d) cleared
      e) explained

6.   a) Yet
      b) Nevertheless
      c) Although
      d) Instead
      e) Despite

7.   a) critical
      b) wanted
      c) sober
      d) innate
      e) cultivated

8.   a) activate
      b) verify
      c) witness
      d) express
      e) propagate

9.   a) lifts
      b) replaces
      c) revitalizes
      d) sharpens
      e) enlightens

10.  a) curious
       b) unworthy
       c) inquisitive
       d) eager
       e) reluctant

   
ANSWERS :-

1.  (b)   2. (a) ` 3. (d)   4. (c)   5. (e)
6.  (a)   7. (d)   8. (c)   9. (a)       10. (e)

read more...

High Level Reasoning Questions for SBI PO : Test 8


High Level Reasoning Questions for SBI PO: Reasoning is one of the very important section of bank exams. In SBI PO questions on high level reasoning are being asked. You can explore our website for lots of tests on reasoning for SBI PO. In this test we are providing you questions on reasoning taken from previous papers of SBI PO. These questions on high level reasoning for SBI PO will surely help you.

Directions (1-15):- In the following, choose the missing word in place of sign (?) on the basis of the relationship between the words given on the left/right hand side of the signs.

1. Cobbler: Leather :: Tailor: ?
a) Cloth b) Shirt
c) Draper d) Yarn
e) Thread

2. Contamination: Food: : Infection: ?
a) Germs b) Disease
c) Body d) Microbes
e) Medicines

3. Hygrometer: Humidity:: Sphygmomanometer: ?
a) Pressure b) Blood pressure
c) Precipitation d) Heart Beat
e) Intensity

4. Aluminum: Bauxite:: Iron: ?
a) Pyrite b) Magnesite
c) Pyrdusite d) Haematite
e) Lignite

5. Truthfulness: Liar: : Loyality: ?
a) Worker b) Traitor
c) Diligent d) Faithful
e) None of these

6. Ladies: Purse:: Gents: ?
a) Bag b) Pocket
c) Wallet d) Case
e) Leather

7. Sikkim: Gangtok: : Manipur: ?
a) Dispur b) Cherrapunji
c) Shillong d) Imphal
e) Assam

8. Tanning: Leather: : Pyrotechnics: ?
a) Wool b) Fireworks
c) Machinery d) Bombs
e) None of these

9. Pig: Farrow: : Dog: ?
a) Mare b) Puppy
c) Bitch d) Colt
e) Bark

10. USA: Congress: : Iran: ?
a) Althing b) Storing
c) Majlis d) Cortes
e) Diet

11. Funk: Vitamins: : Curie: ?
a) Uranium b) Radium
c) Radioactivity d) Photography
e) None of these

12. Calendar: Dates: : Dictionary: ?
a) Vocabulary b) Language
c) Words d) Book
e) None of these

13. Visitor: Invitation: : Witness: ?
a) Subpoena b) Permission
c) Assent d) Document
e) None of these

14. Anemia: Blood:: Anarchy: ?
a) Disorder b) Monarchy
c) Government d) Lawlessness
e) None of these

15. Mash: Horse:: Mast: ?
a) Cow b) Monkey
c) Lion d) Pig
e) Beer



Answers:-

1  (a). Former represents the person who deals with the goods/articles as represented by the latter words.
2. (c). Foods gets affected by the contamination in the same way, Body is affected by the infection.
3. (b). Former is the device to measure the latter.
4. (d). Latter represents the ore of former.
5. (b). Former cannot be expected from the latter.
6. (c). Latter represents the articles used by the former to keep the money.
7. (d). Capitals and states.
8. (b). Former is the processing done by the latter.
9. (b). Latter represents the baby of the former.
10. (c). Latter is the parliament of the country represents by the former.
11. (b). Former is the discoverer of the latter.
12. (c). Former contains the latter.
13. (a). Visitor requires invitation to appear and witness requires subpoena to appear.
14. (c). Former exists due to deficiency of the latter one.
15. (d). Former is the food for latter.

read more...

SBI PO Previous Year Papers


SBI PO Previous year Papers: Students are searching previous year questions papers of SBI PO as SBI PO Exam is going to take place shortly. We are providing you lots of free study material which is based on the questions taken from previous year papers of SBI PO.
Why previous years papers are important? Previous year papers of SBI are important because they will help you to understand the questions and pattern of exam of SBI. The pattern of questions as well of as of exam has changed over the years but still to study from the previous papers will be quite useful.
Previous year questions on all sections: We are therefore providing you various practice sets based on the SBI PO Previous year papers which will not only help you but also assist you in better preparation.
Free study material on SBI PO: You can explore this website for lots of practice sets based on the previous year question papers of SBI PO apart from that you can click the link given below for lots of free study material for SBI PO.

read more...

Computer Questions for Bank Exams - Test 7


Questions on Computer Awareness have become very important in bank exams. We are providing you lots of questions on computers. These computer questions have been taken from the previous year’s bank exams and are very selected and important questions. Go through the entire website for thousand of such computer questions on bank exams for better preparation and practice.

1. The first generation of computers was based upon?
a) Transistors
b) ICs
c) Valves
d) Conductor
2. All processing of computers is done in
a) Monitor
b) CPU
c) Keyboard
d) RAM
3. Who is known as father of computers?
a) Herman Hollerith
b) Grace Hoppers
c) Newton
d) Charles Babbage
4. RAM stands for?
a) Random Allowed Memory
b) Ready Access Memory
c) Random Access Memory
d) Random Added Memory
5. In “MICR” “C” stands for?
a) Colour
b) Code
c) Character
d) Coding

Answers: 1. c, 2. b, 3. d, 4. c, 5. c

read more...

Banking Awareness Questions and Answers : IBPS, SBI, Bank Exams : Test 6


Banking Awareness Questions and Answers: For IBPS, SBI and other Bank Exams:  

1. RBI generally reviews the Monetary policy for every?
        a) three months                                                 
        b) six months
        c) nine months                                                   
        d) ten months
        e) None of these
          
2. The rate at which the RBI lends short-term money to the banks
        a) PLR                                                               
        b) CRR
        c) Repo Rate
        d) Reserve Repo Rate
        e) None of the above                                        
      
3. The reserve Bank of India (RBI) was nationalized on
        a)  1 Jan, 1949
        b) 1 July, 1955
        c) 19 July, 1969
        d) 15 April, 1980
        e) None of these
                                                                                    
4. Which of the following acts govern the RBI functions?
        a) RBI Act, 1934.
        b) Banking Regulation Act, 1949
        c) Companies Act, 1956                                 
        d) Foreign Act Regulation Act, 1973
        e) Foreign Exchange Management Act, 1999
       
5. The RBI is not expected to perform the function of?
        a) the bankers o the government                    
        b) accepting deposits from Commercial Banks
        c) accepting deposits from general public    
        d) issuer of currency
        e) None of these
       
6. Headquarter of Reserve Bank of India is in?
        a) New Delhi                                                       
       b) Mumbai
       c) Kolkata
       d) Chennai
       e) Hyderabad
       
7. The first Governor of the Reserve Bank of India from 1 Aug 1935 to 30 June, 1937 was
        a) Sir Osborne Smith
        b) Sir James Taylor
        c) C.D. Deshmukh
        d) Sir Benegal Rama Rao
        e) K.G. Ambegaonkar
       
8. 22nd and Current Governor of Reserve Bank of India
        a) Manmohan Singh                                         
        b) C. Rangarajan
        c) Bimal Jalan                                                   
        d) Y.V. Reddy
        e) D. Subbarao
       
9. Which of the following rate is not decided by RBI?
        a) Bank rate
        b) Repo rate
        c) Reserve repo rate
        d) Prime lending rate
        e) Cash reserve Ratio

10.  The Reserve Bank of India was set up on the recommendations of the?
       a) Narasimham Committee
       b) Hilton-young Commission
       c) Mahalanobis Committee                             
       d) Fazal Ali Commission
       e) None of these
       
11. Which of the following formulates, implements and monitors the monetary policy?
        a) Ministry of Finance                                       
        b) RBI
        c) SBI
        d) ICICI
        e) None of these
          
12. Which of the following is the central banking institution of India?
        a) SBI                                                                 
        b) Ministry of Finance
        c) RBI
        d) Finance Commission of India
        e) None of these
       
13. The Reserve Bank of India had divested its stake in State Bank of India to?
        a) IDBI Bank
        b) LIC
        c) ICICI
        d) Government of India
        e) None of these

14. At present the RBI holds one percent of shareholding in
        a) SBI
        b) National Housing Bank
        c) State Bank of Hyderabad
        d) NABARD
        e) None of these
          
15. The number of regional offices of RBI is?
        a) 20
        b) 21
        c) 22                                                                   
        d) 23
        e) None of these
       

ANSWERS:-
 1. (a), 2. (c), 3. (a), 4. (a), 5. (c), 6. (b), 7. (a), 8. (e), 9. (d), 10. (b),                                                              11. (b), 12. (c), 13. (d),  14. (d), 15. (c)



read more...